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GENERAL INSTRUCTIONS: 

 
1. Ensure your eligibility as per M.S. (Standards of Training, Certification & Watchkeeping for Seafarers) 
Rules 2014 and Training Examination & Assessment Programme (TEAP) 2015 before filling up the 
application forms electronically online. 
 
2. M.S. (Standards of Training, Certification & Watchkeeping for Seafarers) Rules 2014 is available DG 
Shipping website, please refer to below link 
http://dgshipping.gov.in/WriteReadData/userfiles/file/Notification_stcw2014_310714.pdf 
 
3. Training Examination & Assessment Programme (TEAP) 2015 is available DG Shipping website, 
please refer to below link 
http://dgshipping.gov.in/writereaddata/ShippingNotices/201505191224526716388TEAPAConsolidatedRe
v1,May2015-compressed.pdf 
 
4. If you are a seafarer and have any more questions which are not listed below then you may send an 
email to DG Shipping: dgship-dgs@nic.in, danieljohn-dgs@gov.in 
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Frequently Asked Questions 
 
Q1. To whom all does the DGS Order 16 of 2020 applies? 
Ans: All seafarers who have done their COC or DGS approved courses in India. 
 
Q2. To which certificates does it apply? 
Ans: It applies to 
a) Certificates of competency issued by DGS 
b) Dangerous Cargo endorsements issued by DGS, MMD, MASSA, FOSMA, IMF, IMEI, CMMI etc. 

(under authority of DGS) 
c) Fire-fighting (Basic and Advanced) courses done at Institutes approved by DGS 
d) PST and PSCRB courses, approved by DGS 
e) Refresher training for Fire Fighting, PST, PSCRB etc. done at DG approved institute 
f) Medical First Aid course undertaken at DGS approved institute 
g) Oil Tanker, Chemical Tanker or gas Tanker courses under taken at DGS approved institute 
 
Q3. How do I know if my certificate comes under the ambit of the circular? 
Ans: It should appear in the Master checker in e-governance 
 
Q4. Does it apply to Rating forming part of Navigation or Engine room watch? 
Ans: These certificates had lifelong validity anyway. They were valid as long as the Basic Safety course 
certificates were valid (Basic Fire-fighting, PST, PSSR, EFA) (and STSDSD) 
 
Q5. Does it apply for AB COP? 
Ans: AB COP is life-long unlimited valid. Rest same as in 4 above 
 
Q6. If my DCE is expiring in 14th Dec 2020. Do I get benefit under the circular? 
Ans: Yes, the new expiry date of your certificate will be 31st Dec 2021. PROVIDED he has sailed on 
tanker for at least 3 months in the 5 years preceding date of expiry of DCE (i.e between 15th Dec 2015 to 
14th Dec 2020) 
 
Q7. If I have a new DCE which has no expiry date on it, then? 
Ans: No problem. Continue to sail for the moment. 
 
Q8. If my DCE will expire on 14th Jan 2021, then how long is it valid? 
Ans: Para 5.i. of the order states “.which have expired or are expiring on or before 31st Dec 2020”..“shall 
be deemed to be revalidated till 31st Dec 2021”. 
Your certificate expires on 14th Jan 2021. You do not benefit from the order. Expiry date of your DCE 
remains 14th Jan 2021. 
 
Q9. If my COC, GOC, STCW certificate or DCE will expire on 14th Jan 2021, then how long is it 
valid? I want to sail as have urgent commitments, what to do to extend the validity? 
Ans: Expiry date of your COC, GOC, STCW certificate or DCE remains 14th Jan 2021.  You may 
approach your RPS agency and RPS agency may make a formal request by email to DGS (helpdesk-
dgs@nic.in) seeking such extensions with necessary justifications.  The case would be examined on case 
to case basis on merit. 
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Q10. My DCE has expired on 25th June 2016. I have not renewed it. Will this be valid? 
Ans: The para 5.i of DGS order states that only those certificates which are expiring before 31st Dec 2020 
AND are complying with provisions of STCW 2010, will benefit under this order. If you have done the 
refresher courses as per STCW 2010, and have sailed on tankers for 3 months in past 5 years, then no 
problem, and it is valid till 31st Dec 2021. If you have not done the courses nor have sailed on tankers, 
then NO. 
 
Q11. If things return to normal and DGS start functioning normally, can I continue to sail till 31st 
Dec 2021 taking advantage of the DGS order? 
Ans: This order has been issued during exceptional circumstances. It is expected that you do not take 
undue benefit from this. It is also your employer’s responsibility to ensure that you meet the requirements 
of STCW convention. 
 
Q12. If my DCE is expiring on 19th Nov 2020, and I join a ship 12th July 2020, will I get benefit of 
this circular? 
Ans: Yes, you can safely sail till end of your contract up to 31st Dec 2021. However, once you return, you 
must check if you can do the courses, as required, and renew your DCE. 
 
Q13. I am on board now and my COC is expiring on 14th September 2020 and I sail up to 15th Jan 
2021. I then apply for revalidation of my COC in May 2021. How long will my COC will be valid? 
Ans: You will receive revalidation up to 14th Sept 2025 (5 years from date of original expiry) 
 
Q14. My certificate of competency expires on 12th August 2020. I am joining ship on 1st July 2020. 
What do I have to do now to get benefit of this order? 
Ans: You have to do nothing except carry a copy of this DGS order and relevant sea service proof records 
such as copy of CDC, Master checker sea service record print outs. 
 
Q15. Regarding other queries: 
a) CDC’s are being dispatched by post by all shipping masters 
b) Renewal sticker will be sent on basis of online application, you need to apply and the renewal sticker 

will be sent to your home address 
c) SID already prepared is being sent by post 
d) If any queries of CDC or SID, you can contact the respective shipping masters by email 
sm-mum-ship@gov.in for Mumbai 
sm-kol-ship@gov.in for Kolkata 
sm-chn-ship@gov.in for Chennai 
 
 
 
 
 
 


